Jedlú sódu asi nie je potrebné zvlášť predstavovať – určite ju všetci poznáte ako súčasť prášku do pečiva alebo ako liek na pálenie záhy. Vedeli ste ale, že jedlá sóda (POZOR - NEZAMIEŇAŤ SO SÓDOU NA PRANIE, ide o rozdielne látky!) má i mnohostranné uplatnenie pri ekologickej starostlivosti o domácnosť?
Môžete ju použiť ako všestranný čistič a pohlcovač pachov. Kryštalická štruktúra sódy funguje ako jemné abrazívum (bez nebezpečenstva poškriabania povrchov), jej mierna zásaditosť napomáha rozpúšťať mastné kyseliny obsiahnuté v kuchynskej nečistote. Dokonca s ňou môžete aj hasiť malé domáce požiare.
Sóda bikarbóna sa teplom rozkladá na uhličitan sodný, vodu a oxid uhličitý, takže je maximálne ohľaduplná k prírode aj nášmu zdraviu. Prvýkrát ju vyrobil v roku 1791 francúzsky chemik Nicolas Leblanc pre pekárne.
PRANIE
UPRATOVANIE
ZVIERATÁ
DETSKÁ IZBA
KUCHYŇA
AUTO A GARÁŽ
OKOLO DOMU
RÔZNE
PODROBNÝ NÁVOD NA POUŽITIE NÁJDETE V PRÍBALOVOM LETÁKU V KAŽDOM BALENÍ
Dostali sme medzinárodne uznávaný certifikát Ecogarantie, ktorý zaručuje, že naše produkty spĺňajú prísne ekologické požiadavky.
Viac o certifikátuNaša Bika - jedlá sóda je predávaná ako prostriedok na upratovanie a čistenie a z tohto dôvodu nie je balená v potravinárskej prevádzke do potravinárskych obalov. Preto na obale deklarujeme, že nie je vhodná na vnútorné použitie. Inak, samozrejme, ide o jedlú sódu, navyše surovinu v potravinárskej kvalite. Jedlá sóda sa vyrába v rôznych čistotách (analytická, potravinárska, kŕmna, technická). Na použitie, ktoré uvádzame my, by stačila aj technická kvalita.
Pokiaľ niektorí zákazníci našu Biku na potravinárske účely používajú, je to na ich zodpovednosť - z našej strany sa však snažíme urobiť maximum a eliminovať potenciálne riziká aspoň tým, že surovinu nakupujeme v (drahšej) potravinárskej čistote a jediným zdrojom potenciálnej kontaminácie tak zostáva samotný proces prebaľovania suroviny do spotrebiteľských obalov v našej prevádzkarni. Ako firma vyrábajúca ekodrogériu neplánujeme našu prevádzku certifikovať na potravinárstvo, pretože by sa nám takáto investícia nevyplatila. Na prvý pohľad môže trochu klamať samotný názov „jedlá sóda”. Ide však o termín, ktorým sa táto látka bežne označuje a nemôžeme ani nechceme ho úplne prestať uvádzať (a používať len chemický názov), pretože väčšina zákazníkov túto surovinu vyhľadáva práve podľa všeobecného názvu.
Jedlá sóda, sóda bikarbóna či hydrogénuhličitan sodný (NaHCO3) neobsahuje hliník, ako je zrejmé už z jej chemického vzorca. Hliník by nemal byť prítomný ani v takom balení, na ktorom nie je deklarované „bez obsahu hliníka”.
Jedlá sóda - hydrogénuhličitan sodný je iná látka ako sóda na pranie - uhličitan sodný. Jedlú sódu môžeme použiť na pranie (nemá ale takú účinnosť), zatiaľ čo pracia sóda sa nedá využiť na nič iné ako práve na pranie (je vhodná aj na výrobu pracieho slizu).
Doba trvanlivosti našej sódy je viac ako 24 mesiacov. Dátum spotreby na čistiacich produktoch nie je nutné uvádzať a my sme zvolili túto možnosť, pretože Biku plníme ručne a nemáme technické vybavenie (dátumovú pečiatku) na označovanie jednotlivých balení, ktoré majú automatické plniace linky.
Bezpečnostní texty | Uchovávajte mimo dosahu detí. Nespotrebovaný obsah vysypte do komunálneho odpadu. Použitý obal po dôkladnom vyprázdnení odovzdajte do triedeného odpadu. |
---|---|
Krajina pôvodu | Česká republika |